De fascinatie: kleuren

Kleur is een moeilijk te verklaren verschijnsel, dat zich op talloze manieren aan ons kan voordoen: nu eens stevig gehecht aan de materie, b.v. in de vorm van een glazuur of verflaag, een andere keer in de vluchtige, niet grijpbare kleuren van de regenboog. Daartussen allerlei manifestaties van kleur: in bloemen, op vogelveren, in sappen, grondstoffen, mineralen en ....in glas.

De fascinatie: het materiaal

Eerst de alchemisten, later de chemici hebben glas, een modificatie van het transparante kiezel, ofwel zand, gekleurd met behulp van metaalzouten, waardoor zonder enige vertroebeling de mooiste kleuren aan het licht traden, van zeer donker, tot zeer licht, in werkelijk alle nuances. Dit materiaal vormt de stimulans én het praktische uitgangspunt om iets te scheppen.

 

De fascinatie: kleurmengingen

Behalve voor de kleuren op zich, is er de fascinatie voor kleurmengingen. Twee kleuren geven een nieuwe kleur, of doven elkaar juist uit, kortom het “drama” ontstaat. Je begeeft je in de wereld van de kleuren zelf. Peter Vormer beschouwt voor zijn werken kleur als autonoom uitdrukkingsmiddel. Dankzij de kwaliteiten van het materiaal en de omgevende ruimte is het mogelijk met de glascomposities dit ideaal te benaderen.

DE WERKPLAATSGSB

Volgende