Techniek:

Wat is glaceren? In het algemeen geldt voor glaceren dat de op de ondergrond aan te brengen verflagen transparant zijn. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een bindmiddel waarin poederpigmenten worden geroerd. De concentratie van de pigmenten is dusdanig dat het karakteristieke van de ondergrond zijn functie blijft behouden, b.v. de lichtkracht van wit stucwerk of de nerf van hout, de tekening van beton, etc.

Het artistieke voordeel van het feit dat de kleurlagen transparant zijn, is gelegen in de mogelijkheid tot een “rijkere” kleur te komen die langzaam maar zeker opgebouwd en genuanceerd wordt. Door de kleuren op de werkvloer zelf te maken bestaat de mogelijkheid telkens juist die kleur te maken die op dat moment gewenst is.

   

Het essentiële van transparante over elkaar aangebrachte kleurlagen is dat er een brug geslagen wordt naar de menselijke gezichtszin. Deze is voortdurend in beweging, op zoek naar helderheids- en kleurcontrasten en hun onderlinge samenhang . Geglaceerde oppervlakten “voeden” de ogen als het ware met iets dat identiek is aan hun eigen organisatie.

DE WERKPLAATSGSB

Volgende